Tekniske spesifikasjoner

Gjenskinn gravminner designes av billedkunstnerne Gita S. Norheim og Turid Uldal..

Varig materiale

”Gjenskinn” produseres i 3mm syrefast stål AISI 316, som ikke ruster. Utskjæringene i stålet gjøres med vannjet, og platene bøyes og sveises. Overflaten poleres og smergles for hånd, for å få en vakker og følsom overflate, og til slutt settes gravstøtten inn med voks.

Metallarbeidet gjøres av Hansen Mekaniske i Bergen, en moderne bedrift med sans for detaljer og godt håndverk.

Navneplate i stål, herdet laminert glass eller pleksiglass

Til alle modellene utenom Kjær kan man velge navneplate i børstet syrefast stål eller laminert herdet glass. Til modellen Kjær kan man velge mellom navneplate i stål eller i pleksiglass.

Navneplate i glass: Den printede teksten blir laminert mellom to herdede glassplater.
Navneplate i stål: Teksten dypgraveres og sort lakk legges i.
Navneplate i pleksiglass: Teksten printes på frostet folie som legges på innsiden av glasset.

Diktplater med lengre tekst og tegninger til baksiden av gravminnet, lasergraveres.

Navnetilføyelse

Navneplaten i stål er laget med gjenger, og glassplaten festes med skruer og spesiallagede glassfester. Navneplaten kan derfor enkelt skrues av, og erstattes av en ny ved navnetilføyelse, uten at hele gravminnet må flyttes.

Rom for lys

Det er god plass til lykter eller gravlys inni gravminnene.
Fakler anbefales ikke på grunn av stor flamme som avgir sot og for mye varme.

Godkjenning og montering

Målene på gravminnene er tilpasset tillatte størrelser på kistegrav og urnegrav. Fundamenteringen er godkjent av nasjonale gravferdsmyndigheter, med fundament i bakken og bolter opp til gravminnet.
Alle gravsteiner skal før montering godkjennes av den lokale gravplassmyndigheten. Vi tar oss av den prosessen ved kjøp av Gjenskinn gravminne og sørger for montering på gravlunden. Dette er inkludert i prisen.

Vedlikehold

Ved levering er gravminnet satt inn med poleringsvoks, som gjør at støv og smuss ikke fester seg så lett. Gravminnene trenger ikke årlig vedlikehold. Man kan ved behov vaske det med vann og 2Clean som leveres sammen med gravminnet. Bruk en ren klut eller svamp.

NB - Ikke bruk stålull, stålbørster eller annet verktøy av metall som eventuelt kan lage riper og legge igjen rustpartikler på ståloverflaten.

Syrefast stål tåler det meste av vaskemidler. Metallet kan også poleres opp igjen dersom det skulle ha kommet riper eller skader i overflaten. Har dere spørsmål så bare ta kontakt.

Kranser og ståltråd

Syrefast stål ruster ikke, men rust fra f.eks. ståltråd fra kranser kan feste seg i overflaten, slik det gjør også på stein. Metall fra kranser, pyntegjenstander etc, som kan ruste, bør derfor ikke komme i direkte kontakt med gravminnet.

Mer om syrefast (syrebestandig) stål

Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern, karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan samt mindre kvantiteter av andre metaller som molybden, niob og titan. Dette er eksklusivt stål som tåler mye mer enn vanlig rustfritt stål. Syrefast stål brukes blant annet i kunstverk utendørs, rør, deler til båter, gelendere osv.

 

Kontakt oss på telefon 482 97 033 for en uforpliktende prat!

 

Kunstverk etc. som er laget av syrefast stål (utvalg)

  • Vikingskipshuset, Oslo: dobbelbyste av Anne Stine og Helge Ingstad med stålbue over (laget av Nils Aas i 2001)
  • Statue av Olav Kyrre i Bergen (laget av Knut Steen). Les mer...
  • Kjempeelg i syrefast stål (Østerdalen) - les mer
  • Arnold Haukeland: Solskulptur (malt stål og syrefast stål), 1970, Henie Onstad Kunstsenter. Les mer...
  • Arnold Haukeland: "Air" (1961-1962) på Frederikkeplassen på Blindern i Oslo regnes som den første monumentale abstrakte skulpturen reist i Norge. Les mer...
  • Thor Sandborg: "Higen" på Helsfyr, Oslo 1978

 

Vekst av Thor Sandborg. Sandakerveien 114

Vekst av Thor Sandborg. Sandakerveien 114.

 

Thor Sandborg: "Acanthus". Skulptur i syrefast stål, Hellerudsletta

Et godt eksempel på hvor vakkert syrefast stål er, kan du se på Hellerudsletta utenfor Oslo. Skulpturen på bildet heter «Acanthus» og er laget av kunstneren Thor Sandborg. Skulpturen rager 12 meter i høyden, veier 3,8 tonn og gnistrer i skinnet av solen. Kunstverket ble reist i rundkjøringen på Hellerudsletta våren 2011. Alle Gjenskinns gravminner er laget av syrefast stål.