Tekniske spesifikasjoner

Gravminneserien Gjenskinn designes av billedkunstnerne Gita S. Norheim og Turid Uldal.

Målene på gravminnet er: høyde 69 cm, bredde 50 cm, tykkelse 25 cm.

Gravminnene laget i AISI 316 syrefast stål produsert i Tyskland eller Sverige.

Navneplaten er enten i herdet laminert glass eller i børstet syrefast stål. Les mer om navneplate her…

Fundamenteringen i bakken er godkjent av nasjonale gravferdsmyndigheter, og følger vanlig standard med to rustfrie bolter mellom fundament i bakken og steinsokkel inne i gravminnet.

Metallarbeidet gjøres av Hansen Mekaniske i Bergen, en moderne bedrift med sans for detaljer og godt håndverk.

Varige materialer - syrefast stål og stein

”Gjenskinn” produseres i 3mm syrefast stål AISI 316, som ikke ruster. Utskjæringene i stålet gjøres med vannjet, og platene bøyes og sveises. Overflaten poleres og smergles for hånd, for å få en vakker og følsom overflate, og til slutt settes gravstøtten inn med voks.

Polert granitt er montert inne i nedre del av gravminnet. Dette for å gi en skulpturell tyngde og for å gjøre innfestningen til fundamentet i bakken stødig og sikkert i henhold til gravferdsforskriften.

Målene på gravminnet er: høyde 68 cm, bredde 50 cm, tykkelse 25 cm

Rom for lys

Det er god plass til lykter eller gravlys inni. Steinflaten inni gravminnet, er 24 cm x 50 cm. Det kan derfor fungere både med en eller flere lykter /gravlys, eller LED-lys.

Det bør kun brukes lykter og gravlys inni gravminnet. Fakler anbefales ikke på grunn av stor flamme som avgir sot og for mye varme.

Navneplate i stål eller glass

Man kan velge navneplate i børstet syrefast stål eller laminert herdet glass.

I stålplaten graveres og lakkes teksten.

Til navneplaten i glass, trykkes teksten på opal folie som lamineres mellom to lag med herdet glass

Navneplaten i stål er laget med gjenger, og glassplaten festes med skruer med muttere. Navneplaten kan derfor enkelt skrues av, og erstattes av en ny ved navnetilføyelse, uten at hele gravminnet må flyttes. Mange skrifttyper er tilgjengelig for navn og minneord på navneplaten.Vi lager ulike oppsett for deg så du kan velge den skrifttypen du liker best.

Godkjenning og montering

Alle gravsteiner skal før montering godkjennes på det lokale gravferdskontoret. Vi tar oss av den prosessen ved kjøp av Gjenskinn gravminne og sørger for montering på gravlunden. Dette er inkludert i prisen.

Vedlikehold og tips

Rengjøring

Ved levering er gravminnet satt inn med poleringsvoks, som gjør at støv og smuss ikke fester seg så lett. Gravminnene trenger ikke årlig vedlikehold, men ønsker man å holde gravminnet glansfullt, kan det med fordel vaskes lett og settes inn med poleringsvoks etter et år eller to. Bruk da den pastaen vi sender deg.

NB - Bruk koster i plast og trematerialer. Ikke bruk stålull, stålbørster eller annet verktøy av metall som eventuelt kan lage riper og legge igjen rustpartikler på ståloverflaten.

Hvis du trenger å vaske gravminnet, tåler syrefast stål det meste av vaskemidler. Metallet kan også poleres opp igjen dersom det skulle ha kommet riper eller skader i overflaten. Har dere spørsmål så  bare ta kontakt.

Kranser og ståltråd

Syrefast stål ruster ikke, men rust fra f.eks ståltråd fra kranser kan feste seg i overflaten, slik det gjør også på stein. Metall fra kranser, pyntegjenstander etc, som kan ruste, bør derfor ikke komme i direkte kontakt med gravminnet.

Om det skulle komme flekker, kan dette enkelt fjernes fra stålet med en poleringspasta. Vi sender deg  en tube med Autosol og en enkel vedlikeholdsbeskrivelse etter hvert, etter  at gravminnet er montert

 

Mer om syrefast (syrebestandig) stål

Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern, karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan samt mindre kvantiteter av andre metaller som molybden, niob og titan. Dette er eksklusivt stål som tåler mye mer enn vanlig rustfritt stål. Syrefast stål brukes blant annet i kunstverk utendørs, rør, deler til båter, gelendere osv.

 

Kontakt oss på telefon 482 97 033 for en uforpliktende prat!

 

Kunstverk etc. som er laget av syrefast stål (utvalg)

  • Vikingskipshuset, Oslo: dobbelbyste av Anne Stine og Helge Ingstad med stålbue over (laget av Nils Aas i 2001)
  • Statue av Olav Kyrre i Bergen (laget av Knut Steen). Les mer...
  • Kjempeelg i syrefast stål (Østerdalen) - les mer
  • Arnold Haukeland: Solskulptur (malt stål og syrefast stål), 1970, Henie Onstad Kunstsenter. Les mer...
  • Arnold Haukeland: "Air" (1961-1962) på Frederikkeplassen på Blindern i Oslo regnes som den første monumentale abstrakte skulpturen reist i Norge. Les mer...
  • Thor Sandborg: "Higen" på Helsfyr, Oslo 1978

 

Vekst av Thor Sandborg. Sandakerveien 114

Vekst av Thor Sandborg. Sandakerveien 114.

 

Thor Sandborg: "Acanthus". Skulptur i syrefast stål, Hellerudsletta

Et godt eksempel på hvor vakkert syrefast stål er, kan du se på Hellerudsletta utenfor Oslo. Skulpturen på bildet heter «Acanthus» og er laget av kunstneren Thor Sandborg. Skulpturen rager 12 meter i høyden, veier 3,8 tonn og gnistrer i skinnet av solen. Kunstverket ble reist i rundkjøringen på Hellerudsletta våren 2011. Alle Gjenskinns gravminner er laget av syrefast stål.