Tekniske spesifikasjoner

syrefast stål

 

Norsk design og produksjon

Gravminneserien Gjenskinn designes av billedkunstnerne Gita S. Norheim og Turid Uldal.

Metallarbeidet gjøres av Hansen Mekaniske i Bergen, en moderne bedrift med sans for detaljer og godt håndverk.

Varige materialer - syrefast stål og stein

"Gjenskinn" produseres i 3mm syrefast stål AISI 316, som ikke ruster, men beholder glansen i år etter år. Utskjæringene i stålet gjøres med vannjet, og platene bøyes og sveises. Overflaten poleres og smergles for hånd, for å få en vakker og følsom overflate, og til slutt settes gravstøtten inn med voks.

Polert granitt er montert inne i nedre del av gravminnet. Dette for å gi en skulpturell tyngde og for å gjøre innfestningen til fundamentet i bakken stødig og sikkert i henhold til gravferdsforskriften.

Målene på gravminnet er: høyde 68 cm, bredde 50 cm, dybde 25 cm

Godkjenning og montering

Alle gravsteiner skal før montering godkjennes på det lokale gravferdskontoret. Vi tar oss av den prosessen ved kjøp av Gjenskinn gravminne og sørger for montering på gravlunden.

Rom for lys

Det er god plass til lykter eller gravlys inni. Steinflaten de kan settes på, er 24 cm dyp og 50 cm bred. Det kan derfor fungere både med en eller flere lykter / gravlys, etter hvor mye lys man ønsker.

Det bør kun brukes lykter og gravlys inne i gravminnet. Fakler o.l. bør ikke brukes om man ønsker å holde gravminnet blankt inni, da fakler kan avgi sotmerker, og fordi stearin kan trekke ned i steinsokkelen og lage skjolder.

Kranser og ståltråd

Syrefast stål ruster ikke, men rust fra f.eks ståltråd fra kranser kan feste seg i overflaten, slik det gjør også på stein. Metall fra kranser, pyntegjenstander etc, som kan ruste, må derfor ikke komme i direkte kontakt med gravminnet.

I motsetning til rustflekker på stein, kan dette i løpet av et øyeblikk fjernes fra stålet med en spesialpasta for rensing av syrefast stål. Dette kan kjøpes hos oss eller i butikker som leverer utstyr til sveising/metallindustri.

Navneplate i stål eller glass

Man kan velge navneplate i børstet syrefast stål eller laminert herdet glass.

I stålplaten graveres og lakkes teksten.

Til navneplaten i glass, trykkes teksten på opal folie som lamineres mellom to lag med herdet glass

Navneplaten i stål er laget med gjenger, og glassplaten festes med skruer med muttere. Navneplaten kan derfor enkelt skrues av, og erstattes av en ny ved navnetilføyelse, uten at hele gravminnet må flyttes.

Mange skrifttyper er tilgjengelig for navn og minneord på navneplaten.

Rengjøring

Ved levering er gravminnet satt inn med poleringsvoks, som gjør at støv og smuss ikke fester seg men skylles bort i regnvær. Gravminnene trenger ikke årlig vedlikehold, men ønsker man å holde gravminnet glansfullt, kan det med fordel vaskes lett og settes inn med poleringsvoks (samme som til biler) på nytt hvert annet år.

NB - Bruk koster i plast og trematerialer. Unngå stålull, stålbørster eller annet verktøy av metall som eventuelt kan lage riper og legge igjen rustpartikler på ståloverflaten.

Etter mange år, hvis gravminnet trenger å vaskes, tåler syrefast stål det meste av vaskemidler. Metallet kan også poleres opp igjen dersom det skulle ha kommet riper eller skader i overflaten.

Mer om syrefast (syrebestandig) stål

Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern, karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan samt mindre kvantiteter av andre metaller som molybden, niob og titan. Dette er eksklusivt stål som tåler mye mer enn vanlig rustfritt stål. Syrefast stål brukes blant annet i kunstverk utendørs, rør, deler til båter, gelendere osv.

 

Kontakt oss på telefon 482 97 033 for en uforpliktende prat!

 

 

Gjenskinn-serien består i dag av:

 

 

Kunstverk etc. som er laget av syrefast stål (utvalg)

  • Vikingskipshuset, Oslo: dobbelbyste av Anne Stine og Helge Ingstad med stålbue over (laget av Nils Aas i 2001)
  • Statue av Olav Kyrre i Bergen (laget av Knut Steen). Les mer...
  • Kjempeelg i syrefast stål (Østerdalen) - les mer
  • Arnold Haukeland: Solskulptur (malt stål og syrefast stål), 1970, Henie Onstad Kunstsenter. Les mer...
  • Arnold Haukeland: "Air" (1961-1962) på Frederikkeplassen på Blindern i Oslo regnes som den første monumentale abstrakte skulpturen reist i Norge. Les mer...
  • Thor Sandborg: "Higen" på Helsfyr, Oslo 1978

> Gå til toppen av siden

 

Spørsmål og svar

Hva kan man gjøre hvis det skulle komme en ripe i stålet?

Det er like vanskelig å få ripe i syrefast stål som det er å få riper i polert granitt. Måten ståloverflaten er pusset på gjør at det ikke er så synlig om det kommer mindre riper. Vi sender med et poleringsmiddel som kan brukes til å pusse stålet med for hånd hvis det kommer flekker eller urenheter på stålet. Større riper må fjernes med vinkelsliper og poleringspad, men dette er det sjelden behov for.

Er stålet sertifisert?

Ja: AISI 316. Stålets rustfrie egenskap er et resultat av at det er legert med krom. Når dette gjøres, oppstår det en usynlig, beskyttende hinne, som øker stålets motstandskraft mot korrosjon. I syrefast stål er det i tillegg tilsatt molybden som er med på å øke stålets motstandskraft. Syrefast stål inneholder også mindre karbon enn alminnelig rustfritt stål. Dette gjør at stålet kan utsettes for større kjemiske påkjenninger

Vil gravminnet være like blanket etter noen år?

Ja, det vil det, men alle gjenstander som står ute trenger å vaskes av og til. Syrefast stål er lett å holde rent. Ta f.eks med en våt klut om våren og tørk over. Vi legger også ved en polish som er lett å gå over med etter et år eller et to. Den beskytter overflaten mot mose og an andre urenheter og gjør det ekstra lett å holde gravminnet rent.

Rustfritt og syrefast stål er i utgangspunktet korrosjonsbestandig, og behøver ingen ekstra overflatebehandling for å beholde sin glans og anvendelighet i lang tid. Det kan like vel være nødvendig med rutinemessig vedlikehold - så som rengjøring og vask, for at den opprinnelige ståloverflaten skal beholde sine estetiske og korrosjonsbestandige egenskaper, som lett vask og å smøre den inn med poleringsvoks etter et år eller to. Dette gir en beskyttende hinne som gjør den lett å holde ren. Syrefast stål brukes f.eks på bygningsfasader, gelendere, og skulpturer, som er beregnet på å så ute i mange årtier.

En fuktig klut eller et pusseskinn er ofte tilstrekkelig til å fjerne lett smuss, fingeravtrykk og lignende. Til mer gjenstridige flekker kan en rengjøringssvamp av typen “Scotch-Brite” ofte være velegnet. Det må ikke brukes skrubber av metaltråd, stålull eller metallbørster på rustfritt/syrefast stål. Ut over å ripe overflaten, kan de etterlate partikler av kullstål, som forårsaker rustflekker, når overflaten blir våt. En bløt nylonbørste kan være velegnet til rengjøring av mønstret rustfritt stål.